Recept: Kura na Brandy a Peseckej Leánke

Toto jedlo je variáciou starého francúzskeho receptu Coq au Vin (Kohút na víne) avšak je v ňom použité biele víno Pesecká Leánka a Brandy.

Kura na brandy a Peseckej Leánke

ZOZNAM SUROVÍN

  1. Kuracie stehná 2ks
  2. Biele víno Pesecká Leánka 3 až 4 deci
  3. Brandy 0,5 dcl
  4. Šalotka 2-3 ks
  5. Mrkva 1ks (ak je vačšia stačí polovica)
  6. Čerstvé šampióny 150g
  7. Citrón
  8. Vajce 1ks
  9. Cesnak 3 strúčiky
  10. Slanina 100g
  11. Maslo
  12. Olej (ideálne olivový)
  13. Smotana na šľahanie 33% 150ml
  14. Soľ
  15. Čierne korenie
  16. Tymián - 1 až 2 vetvičky
Ingrediencie Kura na Brandy a Peseckej Leánke

POSTUP

  1. Šalotku a šampióny nakrájame na na polmesiačiky, mrkvu a slaninku na malé kocky.
  2. Cesnak rozpučíme plochou stranou noža a prekrájame.
  3. Vo väčšom hrnci si rozpálime olej a maslo.
  4. Stehná nasolíme, okoreníme a prudko opekáme z obidvoch strán aby sa zatiahla kožka, potom ich vyberieme a dáme bokom na tanier.
  5. Do výpeku v hrnci dáme restovať na pár minút šalotku, mrkvu a slaninu a súčasne zvlášť na panvičke opečieme na oleji šampióny.
  6. Po pár minútach restovania mrkvy slaninky a šalotky pridáme za stáleho miešania cesnak a restujeme cca minútku (aby nám nezhorkol).
  7. Do hrnca pridáme opečené šampióny.
  8. Teraz prichádza kúzlo receptu do hrnca dáme 0,5dcl brandy a 2 minútky miešame kým sa nám neodparí alkohol.
  9.  Stehná položíme na takto pripravenú zmes a zalejeme bielym vínom, pridáme vetvičku tymiánu.
  10. Hrniec prikryjeme a následne dusíme 45 až 90 minút. (Ako sú stehná hotové vieme zistiť lyžičkou alebo vareškou potlačením do mäsa či je mäkké).
  11. Pripravíme si 150ml smotany odstátej na izbovú teplotu a zamiešame do nej 1 vaječný žĺtok.
  12. Zmes vlejeme do omáčky a krátko povaríme.
  13. Omáčku prikyslíme pár kvapkami citróna.
  14. Môžeme servírovať.

Dobrú chuť.