Toto jedlo je variáciou starého francúzskeho receptu Coq au Vin (Kohút na víne) avšak je v ňom použité biele víno Pesecká Leánka a Brandy.
ZOZNAM SUROVÍN
- Kuracie stehná 2ks
- Biele víno Pesecká Leánka 3 až 4 deci
- Brandy 0,5 dcl
- Šalotka 2-3 ks
- Mrkva 1ks (ak je vačšia stačí polovica)
- Čerstvé šampióny 150g
- Citrón
- Vajce 1ks
- Cesnak 3 strúčiky
- Slanina 100g
- Maslo
- Olej (ideálne olivový)
- Smotana na šľahanie 33% 150ml
- Soľ
- Čierne korenie
- Tymián - 1 až 2 vetvičky
POSTUP
- Šalotku a šampióny nakrájame na na polmesiačiky, mrkvu a slaninku na malé kocky.
- Cesnak rozpučíme plochou stranou noža a prekrájame.
- Vo väčšom hrnci si rozpálime olej a maslo.
- Stehná nasolíme, okoreníme a prudko opekáme z obidvoch strán aby sa zatiahla kožka, potom ich vyberieme a dáme bokom na tanier.
- Do výpeku v hrnci dáme restovať na pár minút šalotku, mrkvu a slaninu a súčasne zvlášť na panvičke opečieme na oleji šampióny.
- Po pár minútach restovania mrkvy slaninky a šalotky pridáme za stáleho miešania cesnak a restujeme cca minútku (aby nám nezhorkol).
- Do hrnca pridáme opečené šampióny.
- Teraz prichádza kúzlo receptu do hrnca dáme 0,5dcl brandy a 2 minútky miešame kým sa nám neodparí alkohol.
- Stehná položíme na takto pripravenú zmes a zalejeme bielym vínom, pridáme vetvičku tymiánu.
- Hrniec prikryjeme a následne dusíme 45 až 90 minút. (Ako sú stehná hotové vieme zistiť lyžičkou alebo vareškou potlačením do mäsa či je mäkké).
- Pripravíme si 150ml smotany odstátej na izbovú teplotu a zamiešame do nej 1 vaječný žĺtok.
- Zmes vlejeme do omáčky a krátko povaríme.
- Omáčku prikyslíme pár kvapkami citróna.
- Môžeme servírovať.
Dobrú chuť.
- Prihlásiť sa alebo Zaregistrovať sa ku komentovaniu článku